Energielabel

Zonder een geldig energielabel mag een woning sinds 1 januari 2022 niet meer te koop of verhuur worden aangeboden. In 2021 mocht een woning nog zonder energielabel op Funda en andere sites worden aangeboden.

Het doel van een energielabel

Nog vaak horen wij bij (ver)koop of huur van een woning dat de eigenaren het energielabel een administratieve handeling en soms zelfs last vinden. Natuurlijk is dit een extra eis die er de afgelopen periode is bijgekomen. Toch zit er een idee achter het label. De overheid wil dat iedereen zich bewust is van de energie die nodig is om de woning comfortabel te bewonen, denk aan gas, elektra en warm water. Aan de buitenkant is niet zichtbaar voor iedereen of er goed isolerend glas is gebruikt, het dak en de muren geïsoleerd zijn. Laat staan of de vloer geïsoleerd is, want er zijn weinig kijkers die onder de vloer kruipen tijdens een bezichtiging. In het rapport bij het energielabel staat dit netjes uitgeschreven plus een basis advies waar verduurzaming effect heeft.

In 2020 kon iedereen met het aanleveren van stukken zelf online een energielabel aanvragen en daar werd niet altijd de juiste informatie aangeleverd. Vorig jaar werd op basis van de Europese regelgeving dit aangescherpt naar een compleet rapport. Na de eerste opstart problemen zien wij nu van verschillende partijen goede en uitgebreide energielabels. Uit ervaring weten wij inmiddels welke partijen binnen een redelijke termijn en voor een goede prijs een energielabel kunnen verstrekken. Dus als u nog niet in het bezit bent van een energielabel bij verkoop of verhuur, dan kunnen wij u in contact brengen met een van deze partijen.

Ik wil meer weten