© Powered by SiteSpirit

 
logo.gif

Informatie

Wie zijn wij
Contact

Contact

Hoogervorst Makelaardij
Dopheidestraat 120
2165 VT Lisserbroek
+31252 423165

Email: info@hoogervorstmakelaardij.nl

Klik hier om naar het contact formulier te gaan


© Powered by SiteSpirit


Woningen met groene energielabels worden sneller verkocht en leveren meer op

Koopwoningen met een energielabel A of B leveren ruim € 6.000 meer op. Daarnaast staan ze gemiddeld een maand korter in de verkoop. Dat concluderen onderzoekers van Tilburg University op basis van hun studie naar de impact van energielabels. De onderzoekers bestudeerden ruim 62.000 woningen, die in de eerste helft van 2017 werden verkocht. Zo'n 32% hiervan beschikte over een A- of B-label. 15% van de verkochte woningen had een F- of G-label.

Gasrekening

"De thermische kwaliteit is een belangrijke factor bij toekomstig gasverbruik", zegt onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen. "De doorsnee maandelijkse gasrekening van een gemiddelde D-label woning in Nederland bedraagt € 110. Afhankelijk van de isolatiekwaliteit kan dit echter variėren tussen € 35 en € 175. Dankzij het energielabel kunnen kopers dit al op voorhand weten."

Groene labels

Volgens de onderzoekers gingen niet alleen meer woningen met een energielabel A of B over de toonbank, een zogeheten groen label had ook effect op de verkoopsnelheid en de -opbrengst. Zo versnelt energielabel A de verkoopt met ruim 52 dagen, terwijl een woning met label G ruim 66 dagen langer vergt dan gemiddeld, zo stellen ze. Daarnaast brengen volgens de studie A- en B-labels € 6.000 meer op, terwijl labels F en G zorgen voor een lagere verkoopprijs van bijna € 12.000.

"Die groene premie staat ongeveer gelijk aan de helft van wat je mag verwachten, wanneer de lagere gasrekening wordt gebruikt als basis", vertelt Brounen. "Ongeveer de helft van het geraamde voordeel in de maandlast betalen kopers als het ware vooruit in de hogere verkoopprijs. Het lijkt erop dat ze heftiger reageren op de waarschuwingen van de rode labels dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene besparingen."

Transactiecijfers


De onderzoekers analyseren elke 6 maanden de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt. Hiervoor beschikken ze over de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) – waarondere en de energielabelinformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze bestuderen de prijseffecten op basis van een onderzoekmodel zoals beschreven in 'On the economics of energy labels in the housing market' van Brounen en Kok en gepubliceerd in de Journal of Environmental Economics and Management 2011.

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Einde prijsdaling nabij.png